Welcome to our website !

mamadee's kitchen

eat well, live simply, laugh often.

PIZZA CHICKEN HAWAII SUPREME

By 11:11 PM ,

Assalamualaikum semua. Ini merupakan post yang dah lama tertangguh. Hari ini baru sempat nak update blog..hu2.  Tak silap saya, dua minggu lepas saya buat piza homemade ni kerana mengidam nak makan piza ala2 pizza hut. Nasib baik ada bread maker, so tak ada la letih sgt nk menguli doh roti. Saya ni pula tak la begitu pandai bab uli menguli.

Resepi roti pizza ini saya ambil dari blog che mat gebu. Mmng gebu rotinya.  Sosnya pula saya buat sendiri. Jom lihat resepinya.


BAHAN-BAHAN DOH PIZZA :-)
300 g tepung gandum
6 g instat yeast
20 g mentega
10 g gula halus
1 camca teh bread improver (optional)
1/4 camca teh garam
1 1/2 camca besar madu
170 ml air
Sedikit tepung untuk ditabur

Bahan-bahan sos
 5 sudu besar sos tomato
1 sudu teh oregano 
1/2 labu bawang besar dipotong dadu

Bahan-bahan aksesori
200g ayam kisar
Nenas kiub dalam tin
Sosej
Cendawan butang dihiris nipis
Keju parmesan+mozarella+cheddar yang diparut (saya beli je campuran keju yang dah siap2 dipaket untuk ditabur atas pizza)
1/2 labu bawang besar kuning dipotong bulat
Capsicum dipotong dadu



CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK DOH PIZZA :- Satukan semua bahan untuk doh dalam satu bekas, kecuali mentega dan tepung untuk ditabur, gaul rata hingga bersatu. Tambah mentega dan terus meggaul hingga menjadi doh yang kenyal, jika melekit, tambah sedikit tepung. Kemudian bulat2kan dan biar 45 minit hingga naik sekali ganda. KAEDAH LAIN :- Masukkan semua bahan untuk dok kecuali tepung untuk ditabur, ke dalam bread maker, pilih setting untuk doh dan tekan "ON", buat hingga siap.
  2. UNTUK PIZZA GEBU :- Panaskan oven pada suhu 190C, sediakan 2 dulang pizza berukuran 9 inci, sapu dengan sedikit mentega. Ketepikan. Keluarkan doh, bahagikan doh tadi kepada 2 bahagian sama besar. Ambil satu, tabur sedikit tepung dan canai bulat.
  3. Alihkan ke dalam dulang pizza, tekan2 dengan hujung jari hingga memenuhi dulang tadi dan biarkan kelilingnya sedikit tebal.
  4.  Ratakan sebahagian sos pizza tadi dan susun bahan untuk pizza atasnya (buat 2 bahagian) dan diakhiri dengan keju. Bakar 20 - 25 minit hingga keju mencair dan roti kelihatan kuning keemasan. Keluarkan dari oven dan hidangkan segera bersama sos kegemaran. Buat kaedah sama juga untuk yang selebihnya.
Cara membuat sos.
1.  Tumis bawang besar, masukkan sos  tomato dan daging ayam kisar dan oregano. 
2. Jika kurang masin, tambahkan garam.
3. Biarkan sehingga ayam masak.








You Might Also Like

0 comments